Historie
Historie
Spejderbevægelsen startede i England i 1907 og har i dag tusindvis af medlemmer verden over. Her er historien kort fortalt om spejderbevægelsen og Det Danske Spejderkorps.
Fra Baden-Powell og frem til i dag
Spejderbevægelsen blev startet af Lord Robert Baden-Powell i England i 1907 med en stor lejr på Brownsea Island.
Baden-Powell havde været officer for England under Boerkrigen, og da han kom hjem ville han gerne gøre noget for den engelske ungdom. Han satte sig derfor det mål "at vise ungdommen en vej, der var værd at følge". Baden-Powell troede på, at hvis han viste børn tillid og gav dem udfordringer, ville de klare opgaverne, hvilket var helt nyt i hans tid.
Hvorfor han gav alle børnene uniformer, er der stor diskussion om. Nogle mener, det var fordi de skulle forberedes på at være soldater, andre mener at det bare var en praktisk påklædning, der fjernede skellet mellem rige og fattige børn.
BP, som han bliver kaldt af alle verdens spejdere, udgav den nu verdenskendte bog "Scouting for Boys", der fortsatte i seriehæfter, og blev solgt i kiosker rundt omkring i England. Det fik tusindvis af drenge til at gå i gang med spejderlivet. Der var også piger, der ville være med, selvom BP i begyndelsen ikke mente, aktiviteterne var for piger.
Da Robert Baden-Powell blev gift med Olave Soames fortsatte de sammen udviklingen af spejderbevægelsen, hvor Olave havde fokus på pigespejderne. Sammen rejste de verden rundt for at besøge spejderlejre og jamborees. Robert Baden-Powell var verdensspejderchef frem til sin død i 1941, og Olave fortsatte arbejdet som verdenspigespejderchef frem til sin død i 1977.
Det Danske Spejderkorps' begyndelse
Allerede i 1909 begyndte de første drenge at starte en spejdergruppe i Hellerup, og i 1910 blev Det Danske Spejderkorps dannet. Allerede samme år fik vi også pigespejdere i Danmark. De startede som en patrulje i en drengetrop og først i 1914 fik pigerne deres egen spejderchef.
Den første spejderlejr i Danmark var på Eremitagen i 1911 og den blev besøgt af BP. Danmark var i front med udviklingen af spejderarbejdet og var værtsland ved den anden verdensjamboree i 1924.
I 1973 blev Det Danske Spejderkorps og Det Danske Pigespejderkorps slået sammen til et fælles korps: Det Danske Spejderkorps.
I 2007 samarbejdede alle spejderkorpsene i Danmark første gang om et fælles arrangement "Re-load" og i dag afholder den fælleskorpslige lejr Spejdernes Lejr hvert fjerde år.
Spejderideen har spredt sig til det meste af verden, og i alle lande har man tilpasset Baden-Powells idéer og tanker til tidens ånd og landets kultur. Der er derfor stor forskel på spejderarbejdet der udføres rundt om i verden, men alle steder er grundtanken den samme.
Vi kan derfor opleve et fællesskab med spejdere vi aldrig har mødt, selvom de kommer fra den anden side af jordkloden.
Nationalt og internationalt samarbejde
Internationalt
Det Danske Spejderkorps er medlem af de to verdenspejdersorganisationer The World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) og The World Organization of the Scout Movement (WOSM) .
WAGGGS er en organisation, hvor kun piger og kvinder kan blive medlemmer,fordi der er lande i verden hvor det er vigtigt, at piger og kvinder har deres egen organisation, da deres arbejde af kulturelle årsager ellers ville blive domineret af mænd. WAGGGS har 10 mio. medlemmer i 145 lande. WOSM er åbent for både piger, drenge, kvinder og mænd og har 28 mio. medlemmer i 150 lande. Det Danske Spejderkorps er medlem af begge organisationer således, at alle piger og kvinder er medlem af WAGGGS og alle drenge og mænd er medlem af WOSM.
Nationalt
I Danmark findes andre spejderkorps, som Det Danske Spejderkorps samarbejder med. Fælles for korpsene er, at man arbejder ud fra med patruljesystemet, hvor børn leder børn. Patruljesystemet tilpasses børnenes alder og udvikler sig løbende i takt med at børnene bliver større og kan påtage mere ansvar overfor sig selv og andre.