Tropspejdere laver aktiviteter og projekter, der kræver mere af dem end tidligere. Her dyrker spejderne kammeratskabet gennem de sjove og udfordrende aktiviteter. Samtidigt får de mere og mere ansvar for sig selv og hinanden.
Aktiviteterne hos tropspejdere er f.eks. teltlejre, hike, orienteringsløb, byggeprojekter, kanoture, ildbolde og sjove eksperimenter. Det er typiske spejderaktiviteter, hvor tropsspejderne bruger deres grundlæggende spejderfærdigheder i praksis. Tropspejderne kan også meget godt lide og blive udfordret, derfor kan de finde på at tage mærkelige svære mærker som "viking", "bacon mærket" og mange andre.
I troppen står spejderne selv for deres patruljemøde. Spejderne træffer selv de fleste beslutninger, om hvad de vil, og hvordan møder og aktiviteter skal foregå. De kan og vil altid få hjælp fra ældre ledere, som er i huset.
Som tropspejder kan man tage på kurser f.eks. PLAN og få nogle redskaber til, hvordan man leder en patrulje. I troppen lærer man en masse om sig selv og hinanden, og man får nye muligheder for at mødes med spejdere fra andre steder i verden.
Tropsspejdere er opdelt i patruljer, typisk af 5-6 spejdere i hver Patruljerne er sammensat at lederne, og med spejdere som har forskellige kvalifikationer. Hver patruljerne har en patruljeleder og assistent, som selv planlægger de spejderaktiviteter som deres patrulje ønsker at arbejde med. Som tropspejder får man mulighed for at tage med på forskellige adventureløb som fx. Nathejk på Sjælland, Dinizuli og Cicero omkring Århus. Så har man muligheden i at blive tilmeldt Adventurespejd ligaen som er stor inden for adventureløbene. Tilmeldingen til løbene er noget spejderne selv står for.